Toen ik nog op kantoor werkte kreeg ik vaak te horen dat we nieuwe ideeën nodig hadden. Outside-of-the-box denken, nieuwe aanvliegroutes nemen of even lekker aan de brainstorm. We moeten creativiteit gebruiken en benutten. Het leek een magisch woord, creativiteit! Maar wat is dat eigenlijk, creativiteit? Moet je dan kunnen tekenen of goed oplossingen bedenken? In deze blog nemen we creativiteit onder de loep en geef ik tips om jouw creativiteit een boost te geven.

Definitie creativiteit

Als je gaat zoeken naar de definitie van creativiteit, zie je al gauw door de bomen het bos niet meer. Tijdens mijn zoektocht op het internet kwam ik terecht op de volgende definitie: “The use of imagination or original ideas to create something” – dit is volgens de The New Oxford American Dictionary de juiste definitie. Dat klinkt natuurlijk makkelijk, maar zoals je begrijpt is het bedenken van nieuwe ideeën of het gebruiken van je fantasie behoorlijk pittig. Laat staan om je ideeën structuur te geven en werkelijk uit te werken.

Tips voor nieuwe inspiratie

Op de meest vreemde momenten werd tijdens mijn werk gevraagd naar nieuwe ideeën. Juist op momenten wanneer ik zelf geen inspiratie had of even niks kon bedenken, werd de volgende vraag mij gesteld: “We willen nieuwe ideeën, kunnen jullie nu niet even wat bedenken?“. Simpel even iets creatiefs bedenken als oplossing is helaas niet zo makkelijk en kost nou eenmaal veel tijd. Laat staan inspiratie zoeken en vasthouden. Daarom heb ik de volgende lijst gemaakt met tips om jouw creativiteit energie te geven.

De volgende methodes kun je gebruiken als je creativiteit even zonder brandstof zit, of gewoon een oppepper nodig heeft.

Maak notities

Creativiteit en inspiratie komt op de meest gekke momenten, dus wees voorbereid. Zelf maak ik gebruik van notities via mijn smartphone, lekker makkelijk en gelijk digitaal. Voor andere werkt het bijhouden van een notitieboekje weer beter, dus gewoon met pen en papier. Het is in ieder geval een goed om ideeën gelijk op te schrijven. Als je dit tot een gewoonte maakt, zul je zien dat ideeën later goed gebruikt kunnen worden, ook al lijken ze in eerste instantie nutteloos.

creativiteit tips maak notities

Stel veel vragen

Nieuw idee nodig dat creatief moet zijn? Stel dan vragen! Het maakt niet uit of de vragen te maken hebben met jouw onderwerp. Je zal het misschien niet gelijk door hebben, maar door vragen te stellen maak je eigenlijk gelijk een mindmap. Een mindmap staat weer gelijk aan veel ideeën, en met deze nieuwe ideeën kun je weer aan de slag. Wees dus niet bang om vragen te stellen, en schrijf je antwoorden op.

creativiteit tips stel veel vragen

Doe onderzoek en leer

Een andere manier om je creativiteit een boost te geven is om inspiratie op te doen via werk van anderen. Daar bedoel ik niet mee dat je het werk bekijkt, evalueert en vervolgens kopieert, maar dat je aandachtig kijkt naar andere partijen. Welke veranderingen voegen zij bijvoorbeeld toe aan hun werk of idee, bekijk deze veranderingen voor een bepaalde periode. Dus niet kopiëren, maar onderzoeken en leren.

creativiteit tips onderzoek vrouw laat onderzoek zien

Er zijn meerdere ideeën

Een andere manier om je creativiteit meer energie te geven is om niet te blijven hangen op één idee. Het is juist goed om over meerdere ideeën te broeden, na te denken en zelfs een paar dagen te laten rusten. Hier komt ook eventueel het notitieboekje terug, schrijf jouw ideeën op, en stel weer vragen over de ideeën. Herhalen en schrijven, hierdoor kun je eventueel ideeën samenvoegen en een unieke oplossing vinden.

Skelet met kleurijke bewegende beelden in hersens.

Doodle time

Zat je vroeger ook vaak in de klas je schrift vol te tekenen met kleine tekeningen en schetsjes? En hoorde je de docent dan zeggen: “Stop met tekenen en ga eens wat nuttigs doen!” Vergeet dat meteen, want tekenen en schetsen is ideaal om je gedachten te ordenen en creatief te denken. Kleine tekeningen maken, oftewel “doodling”, heeft niks te maken met het feit dat je niet geconcentreerd bent. Het kan je namelijk helpen om te concentreren tijdens een bepaalde activiteit. Misschien ken je het wel als je aan de telefoon zit, aan het einde van het gesprek staat je hele notitieblok vol met kleine tekeningen. Blijf dit dus vooral doen! Begin dus met Doodle Time, juist om je creativiteit te jump starten.

Kind doodling in schrift

Creëer de juiste omgeving

Last, but not least, de juiste omgeving! Ga je aan de slag, zorg er dan voor dat je omgeving in de juiste staat is. Wat inspireert jou? Moet je omgeving netjes zijn, of wil je liever dat het druk is en genoeg ideeën binnen handbereik liggen? Het doel is dat je werkt in een omgeving waar jij jezelf veilig en relaxed voelt. Google is een goed voorbeeld, zij zorgen ervoor dat medewerkers een werkplek hebben waar zij geïnspireerd worden. Ze hechten waarde aan creativiteit en nieuwe ideeën, en dit voeren zij door in de werkplek waar hun medewerkers aan de slag gaan. Dus steek energie in de plek waar jij graag werkt, maak het tot een plek waar je graag zit, en waar jouw nieuwe inspiratie vanzelf naar boven komt drijven.

Great! Make it work.

Meer weten?

Ben je op zoek naar nieuwe concepten of inzichten? Of kan ik je helpen met het creëren van nieuwe content? Misschien wil je beter leren brainstormen of gewoon eens je plannen bespreken? Dat kan!

Neem contact op!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.