
Tips om een bedrijf creatief te houden
Het lijkt lastig om je bedrijf creatief te houden. Maar eigenlijk is het helemaal niet zo moeilijk. Met een paar simpele stappen zet jij een goed begin naar een nieuwe creatieve vibe.
“Business has only two basic functions – marketing and innovation.” Dit kwam ik laatst tegen tijdens het lezen van een artikel over management en creativiteit. De vader van het moderne management, Peter Drucker, heeft helemaal gelijk! Deze twee onderdelen zorgen ervoor dat een bedrijf of organisatie blijft functioneren en groeien. Belangrijk dus! Maar wat is de kracht achter marketing en innovatie? Creativiteit, natuurlijk.
De vraag die bij mij bleef hangen was hoe een bedrijf, dat afhankelijk is van zijn marketing en andere technieken die blijken te werken, nog steeds creatief kan zijn? Hoe motiveer je medewerkers om creatief te blijven, wanneer ze ook daarnaast gewoon moeten werken?
Creativiteit bewaken en gebruiken onder je medewerkers is veel makkelijker dan het misschien lijkt. Daarom bij deze een paar tips om jouw bedrijf creatief te maken.

1.Wissel van taak voor 20 minuten
Zorg ervoor dat medewerkers iets doen qua werkzaamheden wat ze normaal nooit zouden doen. Dit kun je bijvoorbeeld doen door één dag in de maand 20 minuten van taak te wisselen met elkaar. Designers gaan aan de slag als tekstschrijvers, programmeurs beantwoorden mails aan klanten en de content creator gaat aan de slag met webdesign. Zo maar even wat voorbeelden. Er is maar één regel, de werkzaamheden moeten compleet anders zijn dan jouw eigen dagelijkse taken.
Het zit namelijk zo: iets compleets anders doen (waar je dan ook nog verantwoordelijk voor bent) zorgt ervoor dat je creativiteit een enorme boost krijgt. Het gaat er dan niet perse om dat je een succes neer zet qua opdracht, of dat deze perfect is uitgevoerd, maar dat je het gewoon doet en probeert. Jij kijkt namelijk met een andere bril naar iemands werk. Hierdoor zie jij waarschijnlijk hele andere mogelijkheden, en raak jij weer geïnspireerd. Easy as that!

Als laatste kun je dan ook nog de uitkomsten met elkaar bespreken. Wat vond je moeilijk aan elkaars werk? Heb je dingen gezien die in jouw ogen efficiënter kunnen, of riepen bepaalde werkzaamheden alleen maar vragen op? Vragen stellen is goed! Wees kritisch. Misschien klinkt deze opdracht lastig en ingewikkeld, maar geef het een kans. Je zult zien dat je tot compleet andere inzichten komt.
2. Verander van richting
Inplaats van je alleen maar te richten op het verdienen van geld, is het misschien goed om eens van richting te veranderen. Dit hoef je natuurlijk niet voor altijd toe te passen, maar waarom niet bijvoorbeeld voor een week. Misschien kun je gaan onderzoeken hoe je klanten blijer kan maken, of hoe je die extra stap voor ze kan zetten. Je kunt ook gaan onderzoeken hoe je in de aankomende periode je bedrijf fysiek wilt laten groeien, zijn er wensen om je kantoor anders in te richten bijvoorbeeld? Sla eens een andere weg in en steek energie in iets anders dan wat je bedrijf nu al doet.

Alleen maar nieuwe manieren zoeken om meer geld te verdienen kan enorm saai worden. Hierdoor ontstaat er routine en is de focus alleen maar gericht op één richting, dat is zonde! Want door het ontstaan van routine, komt ook je creativiteit in gevaar. Komt je creativiteit in gevaar, dan ontstaan er ook geen nieuwe innovatieve producten, campagnes, teksten, content enzovoort. Indirect is dat dus verlies van inkomsten. Een kleine verandering van richting zorgt er dus voor dat iedereen weer scherp wordt. Je kunt dan aan de slag met nieuwe ideeën en je creativiteit krijgt weer een nieuwe kick.
3. Accepteer nieuwe ideeën
De meeste bedrijven of organisaties staan open voor nieuwe ideeën, en willen hier heel graag naar luisteren. Maar ik heb gemerkt dat wanneer je het idee wilt uitproberen opeens de angst in de ogen komt te staan. Waarom? Ik geloof dat als je creativiteit wilt blijven gebruiken, en wilt stimuleren, je nieuwe ideeën echt een kans moet geven. En dan gaat het om ideeën die uit alle lagen van de organisatie komen. Het maakt dus niet uit van wie het idee komt.

Je kunt de potentie van een idee pas meten, of ontdekken, wanneer je het idee ook daadwerkelijk gaat proberen. Probeer het idee gewoon, pas het desnoods aan en begin klein. Testen, evalueren en hierop door gaan en verder uitwerken. Dan zie je pas of een idee echt werkt en of het een succes is. Is het idee geen succes, dan is dat ook niet erg. Je leert ook van ideeën die niet werken.

Conclusie
Creativiteit laten ontwikkelen en behouden is niet altijd gemakkelijk, maar het is niet onmogelijk. Probeer de bovenstaande tips om je bedrijf creatief te maken, kijk wat er gebeurt. Wees niet bang om dingen te proberen die niet typisch zakelijk gerelateerd zijn. Neem deze ideeën mee de werkvloer op, of probeer ze gewoon persoonlijk voor je eigen projecten of dagelijkse dingen. Het is eigenlijk heel simpel. Het is gewoon durven en doen! Succes!