
Wat is storytelling?
Storytelling! Misschien heb je de term wel eens voorbij horen komen. Maar wat is dat en hoe werkt dat dan? Alles over storytelling lees je in deze blog!
Storytelling? Betekent dat niet in gewoon Nederlands: een verhaal vertellen? Ja! Eigenlijk wel. Gewoon simpel, het vertellen van verhalen. Maar, met storytelling kun je nog veel meer. Als je het aan mij vraagt is het niet perse een proces, techniek of een methode. Het is kunst! Het is de kunst van het vertellen en spreken tot de verbeelding. In deze blog meer over storytelling en waarom het de manier is om de juiste connectie te maken met jouw publiek. Storytelling en marketing is namelijk een super combinatie!

Storytelling als kunst
Net zoals kunst vraagt storytelling om creativiteit, visie, bepaalde skills en oefening. Storytelling is helaas niet het onderdeel van marketing wat je tijdens een brainstorm even opzet. Het is een proces van uitproberen, evalueren en verbeteren.
Ik hoor je denken: “Dat klinkt als een hoop werk”. Dat klopt helemaal! En dat is ook logisch want, storytelling is een cruciaal onderdeel geworden van succesvolle marketingstrategieën. Dit onderdeel van marketing mag best tijd kosten. Het is namelijk het hart van inbound marketing. We hebben het dus over een belangrijk onderdeel van een marketingstrategie.
Storytelling als tool
Storytelling kun je dus zien als een tool of onderdeel van je marketingmix. Maar de vraag blijft: wat is storytelling dan precies? En hoe kun je het gebruiken? Laten we beginnen met een korte definitie die ik in mijn eigen woorden heb samengevat. Ik geloof dat deze uitleg het beste in kaart brengt wat storytelling is.
“Storytelling is een proces of manier waarbij feiten en verhalen worden gebruikt om iets aan een bepaald publiek of doelgroep te communiceren. Sommige van deze verhalen zijn alleen maar feitelijk, terwijl andere verfraaid zijn om de kernboodschap beter naar voren te brengen.”
Storytelling is universeel
Storytelling gaat over grenzen heen. Het komt namelijk in elke cultuur en samenleving terug. Waarom? Omdat verhalen universeel zijn – iedereen kan verhalen begrijpen – het maakt een boodschap duidelijk. Verhalen stimuleren daarnaast ook de verbeelding en passie, ze creëren een bepaalde manier van verbinding tussen vertellers en luisteraars. Je maakt dus een connectie met jouw publiek.

Marketeers & Content Creators
Verhalen kun je vertellen door middel van een foto, video, infographic, woorden of een combinatie van al deze dingen. Iedereen kan verhalen vertellen maar, sommige mensen hebben hiervan hun expertise gemaakt. Bijvoorbeeld door organisaties, merken of bedrijven te helpen met het professioneel vertellen van hun verhaal. Waarschijnlijk heb je eerder gehoord van deze personen, we hebben het dan namelijk over marketeers en content creators. Er zijn nog meer functies te noemen die te maken hebben met storytelling, maar voor nu focus ik op deze functies omdat ik geloof dat storytelling, in de wereld van het bedrijfsleven, vooral bij deze personen sterk naar voren toe komt.
Waarom vertellen we dan verhalen?
Er zijn verschillende redenen waarom wij verhalen vertellen. We willen misschien iets verkopen of we vertellen een verhaal puur voor entertainment of juist alleen voor educatie. Daar wil ik later verder op terug komen. Voor nu wil ik het hebben waarom ik kies voor storytelling in plaats van, laten we zeggen, een PowerPoint met alleen maar data of een bullet-point lijst. Waarom zijn verhalen de manier om informatie te delen, iets uit te leggen of om iets te verkop
Verhalen versterken abstracte concepten en maken complexe berichten eenvoudiger en makkelijker te begrijpen.
Wie heeft het niet, als we een nieuw idee willen begrijpen raken we snel in de war. Herkenbaar? Een verhaal of storytelling zorgt ervoor dat we structuur en context krijgen. Denk eens terug aan een bepaald moment waarbij een verhaal je heeft geholpen om iets beter te begrijpen. Denk bijvoorbeeld aan een leraar die uit eigen ervaring een verhaal vertelt, waardoor de opdracht of informatie opeens duidelijker wordt. De leraar gebruikt storytelling om zijn leerlingen te bereiken en iets te laten begrijpen.
Het vertellen van verhalen brengt mensen samen
Zoals ik al eerder aangaf hierboven, zijn verhalen universeel en hebben deze een eigen soort universele taal. We begrijpen allemaal het verhaal van de held, de kneus of diegene met liefdesverdriet. We delen allemaal emoties en delen gevoelens met elkaar zoals: hoop, angst en boosheid. Door het delen van emoties en gevoelens in een verhaal ontstaat er verbinding en gemeenschap onder mensen. Dit ondanks onze verschillen qua taal, religie, politiek of afkomst…. Verhalen maken ons menselijk.
Verhalen inspireren en motiveren.
Verhalen maken ons dus menselijk, en dat geldt ook voor merken en organisaties. Wanneer een bedrijf authentiek en transparant is, dan zorgt het ervoor dat consumenten sneller een connectie voelen met het bedrijf, het merk en de mensen die daarbij horen. Door in te spelen op de emoties van mensen, door het gebruik van storytelling, kunnen verhalen dus motiveren en inspireren. Het stimuleert actie! Uiteindelijk zorgt goede storytelling ook voor merkloyaliteit. Het creëren van een verhaal over jouw product of dienst maakt je menselijk en schept duidelijkheid voor jouw publiek. Vertel jouw verhaal en maak je bedrijf menselijk! Ga voor connectie met jouw doelgroep.

Wat maakt een goed verhaal?
Maar, wat maakt een verhaal dan goed? En wanneer gebruik je storytelling dan op de juiste manier? Er zijn een paar onderdelen die een verhaal kunnen maken of kunnen breken:
- Entertainment: Je zorgt ervoor dat jouw publiek betrokken blijft door een verhaal te laten entertainen, vermaken of ontspannen. Factoren die ervoor zorgen dat jouw publiek blijft plakken en meer wil weten.
- Educatief: Nieuwsgierigheid, dat is iets wat een goed verhaal ook naar voren moet brengen. Je wilt dat mensen iets leren van je verhaal. Neem mensen mee in jouw verhaal, vertel en deel kennis. Ook hierdoor zal jouw doelgroep blijven plakken en meer willen weten over jouw bedrijf.
- Universeel: Bij het gebruik van storytelling zorg je ervoor dat je aanspreekt op de emotie van jouw publiek. Ga voor ervaringen die mensen snappen en zelf mee gemaakt kunnen hebben. Herkenning en emotie zijn key factors in een goed verhaal.
- Structuur: Een must voor goede storytelling is structuur. Neem mensen mee aan de hand en leidt ze door jouw verhaal. Zorg voor een logische opbouw van je verhaal en laat je doelgroep niet verdwalen. Zorg ervoor dat de kernboodschap duidelijk naar voren komt als rode draad van je hele storytelling.
- Memorabel: Eigenlijk zegt dit woord het al. Een goed verhaal blijft hangen, het doet iets met je. Het is makkelijk te onthouden en laat indruk achter. Zorg voor een verhaal dat lekker blijft plakken! Emotie is een belangrijke factor die duidelijk naar voren moet komen.
Storytelling vraagt om onderzoek
Natuurlijk kun je gelijk beginnen met het schrijven van een blog, het maken van social media posts of het maken van een video. Toch is het belangrijk dat je eerst onderzoek doet naar jouw doelgroep. Wat wil jouw doelgroep eigenlijk lezen, zien of ervaren? Waar zijn ze naar op zoek en welke vragen hebben ze?

Hoe beter jij je doelgroep begrijpt, hoe succesvoller jouw storytelling en content marketing. Ga dus op onderzoek uit! Ontdek jouw doelgroep. Wat vinden ze leuk en welke kenmerken heeft jouw publiek? Op basis hiervan kun je verder en heb je een sterk fundament voor het uitbouwen van je storytelling strategie.
Daarom storytelling!
Storytelling is de manier om een connectie te maken met jouw doelgroep! Het is een proces van vallen en opstaan en niemand vertelt een verhaal in één keer goed. Geen tijd voor jouw storytelling avontuur of heb je hulp nodig? Misschien wil je gewoon weten hoe storytelling jou kan helpen? Neem dan vrijblijvend contact met mij op! Desnoods drinken we een kop koffie (thee, limonade of fris) en bespreken we jouw situatie en hoe ik daarbij kan helpen. Tot snel!